sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Jake Sommersby - Un destin surprinzător de al treilea născut

Filmul Sommersby este ecranizarea unei întâmplari reale petrecute in secolul al XVI-lea in Franţa. Un bărbat este acuzat şi condamnat la moarte pentru uzurparea identitaţii unei alte persoane, numite Martin Guerre. Acuzaţia îi este adusă dupa ce acesta trăieşte aproximativ 3 ani împreună cu familia adevăratului Martin Guerre şi întreaga comunitate îl acceptase ca fiind cel a cărei identitate o însuşise.
O prima ecranizare a fost realizată in Franţa, cu titlul “Întoarcerea lui Martin Guerre”, cu Gérard Depardieu in rolul principal.
În filmul Sommersby acţiunea este plasată după încheierea războiului de secesiune din Statele Unite când un bărbat revine acasă la soţia sa dupa 6 ani. Întreaga comunitate îl primeşte cu bucurie, mai puţin Laurel soţia lui, Orin bărbatul care i-a ţinut locul în gospodăria sa ajutând-o pe Laurel la treburi, şi câinele familiei. Jack, interpretat de nimeni altul decât Richard Gere, este un bărbat tânăr, fermecător care reuşeşte să câştige simpatia întregii comunităti.
Căutările mele şi dorinţa de a întelege cine ar avea suficientă nebunie de a pătrunde in viaţa si istoria unei familii, spunand că este o alta persoană decât cea care este, m-au ghidat spre tipologiile personalitaţii dupa ordinea naşterii. Iata câteva caracteristici ale celui de-al treilea născut care pot fii cu uşurinţă recunoscute în maniera în care Richard Gere şi-a construit personajul.
Al treilea născut caută riscul. Este maniera in care el/ea face faţă sentimentului de vulnerabilitate. A-ţi încerca norocul spunând că eşti cineva, forţând limitele seducţiei unei întregi comunitaţi este o asumare a riscului până la negarea deplină a urmărilor dramatice, dacă în cele din urma eşti vădit ca fiind un înşelator.
Al treilea născut nu se simte confortabil când ceilalţi îi invadează timpul, spaţiul, posesiunile personale. În film, Jack răspunde cu agresivitate de fiecare dată când o persoană/ un grup îl fac să se simtă invadat sau vulnerabil, apărându-şi pământul, familia, ideile cu forţa pumnului. În relaţia cu Laurel, femeia a cărei afecţiune o doreşte cu pasiune, are aceiaşi conduită verbală dură atunci când trebuie să-şi protejeze secretele. Oricare al treilea născut găseşte dificil să răspundă la întrebări personale, inoportune la care nu vrea să răspundă.
Al treilea născut este creativ, are idei valoroase dar ele devin proiecte îndrăzneţe dacă autorul lor primeşte încrederea celorlalţi. Personajul nostru Jack Sommersby vine cu o idee îndrăzneaţă, aceea de-a cultiva tutun pe pamântul său, care să-i scape de sărăcie atât familia cât şi pe ceilalţi vecini. Jack devine de-a dreptul fericit când Laurel schimbă favorabil turnura lucrurilor, dându-i creditul său în faţa celorlalţi in adunarea membrilor comunităţii.
Al treilea născut cu dificultate poate rezista într-o relaţie de cuplu. Dar atunci când o face îşi idealizează partenerul şi îşi doreşte din toata inima să fie apreciat de acesta, dar fără a-şi dezvălui adevărata personalitate. Laurel, care ajunge să-l iubească pe acest bărbat care îi este, de fapt, un necunoscut, este intrigată şi furioasă când alegerile lui Jack îl duc la spânzurătoare. Dar pentru Jack este mai importantă aceea ultimă privire a ei, în care îi citeşte dedicaţia şi admiraţia ei pentru sacrificiul pe care el îl face pentru ea si pentru toţi cei care ar suferi pierderi importante dacă el nu ar fii adevăratul Jack Sommersby, decat viata lui. Pentru că fiinţa lui poartă acest ideal ca o femeie pe care el o iubeşte să-l admire pentru un gest măreţ, decât pentru ceea ce este el de fapt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.